Klein wonen en groot dromen op landgoed Roggebotstaete

 

De vrijheid van lage lasten én een zelfgebouwd huis. Twee dromen die Jan-Willem en Noortje met de bouw van hun eigen Tiny house in een keer realiseerden. Nu is de uitdaging nog om een community op te bouwen en te experimenteren met het verfijnen van deze woonvorm.

 
 

Waar zijn jullie nu mee bezig?
Jan-Willem: 
We zijn bezig met het zoeken van een nieuwe plek voor ons huis. Verder zijn we e-cources aan het ontwikkelen voor onze ‘Tiny House Academy.’ Noortje is bezig met het maken van een tentoonstelling over tiny houses voor de maand van de architectuur. Daarbij doen we nog wat ontwerp-opdrachten. Ook zijn we samen met onze buurvrouw bezig met Floatcamp; een drijvende camping die in de Rijnhaven terecht moet komen.

Tiny House Roggebosstaete _MG_1314 - Fotografie Roza Schous.jpg

Hoe kwamen jullie op het idee om in een Tiny House te gaan wonen?
Noortje: We hebben heel veel filmpjes gekeken van ‘Living big in a tiny house’ die gast maakt allemaal filmpjes en zet ze op Youtube. Hem hebben we een tijdje gevolgd. Hij ging steeds op bezoek bij allerlei soorten huisjes. De ‘castle truck’ heeft het meeste indruk op mij gemaakt. Dat was een gezin met jonge kinderen die in een compleet omgebouwde truck woonden. Het had uitschuifbare delen en op het dak stond een bad. Die aflevering kan ik me echt nog heel goed herinneren. We wisten altijd al dat we anders wilde wonen en toen we de optie van tiny houses ontdekten, hadden we al snel het gevoel dat dat het voor ons was.

Hoe heb je het aangepakt?

Jan-Willem: We hebben bewust een tijd anti-kraak gewoond om te kunnen sparen. Ook hadden we daar de tijd om na te denken over hoe we precies wilden wonen. We wilden sowieso hypotheekloos wonen want we zagen het niet zitten om dertig jaar lang vast te zitten aan een lening waar je je hele leven fulltime voor moet werken. Dan zou het huis van de bank zijn en niet van ons. In de twee jaar dat we anti-kraak woonden, hebben we echt elke stuiver opzij gelegd, we gingen ook niet op vakantie. We hadden natuurlijk wel het geluk dat er in Rotterdam van alles te doen is, daardoor hadden ook niet het gevoel dat we iets moesten overslaan.

Tiny House Roggebosstaete _MG_1341 - Fotografie Roza Schous.jpg

“In de twee jaar dat we anti-kraak woonden, hebben we echt elke stuiver opzij gelegd, we gingen ook niet op vakantie.”

Wat betekent succes voor jullie?
Jan-Willem: Ik wilde altijd al mijn eigen huis bouwen maar dacht dat dat iets was wat ik pas rond mijn vijftigste voor elkaar zou kunnen krijgen. Nu is dat gewoon al twintig jaar eerder gelukt, dan realiseer je je wel dat je een doel hebt bereikt. Maar daarna stel je gewoon weer nieuwe doelen.

Tiny House Roggebosstaete _MG_1343 - Fotografie Roza Schous.jpg

Waar dromen jullie nog van?
Noortje:
Het volgende doel is een nieuw huis en een experimenteerplek waar we samen met meerdere huisjes kunnen wonen en waar we dingen kunt onderzoeken. We willen echt een community opbouwen. Het liefst willen we een groep mensen om ons heen verzamelen die het concept steeds verder helpen zodat het nog beter wordt. Dan kunnen we dingen onderzoeken en technologische systemen verkleinen zodat je bijvoorbeeld minder zonnepanelen nodig hebt. Zo kun je samen gaan kijken hoe we deze vorm van wonen naar een hoger niveau kunnen tillen.

Tiny House Roggebosstaete _MG_1359 - Fotografie Roza Schous.jpg
Tiny House Roggebosstaete _MG_1231 - Fotografie Roza Schous.jpg

“Als iets niet permanent is, kun je ook fouten maken. Dan maakt een foutje niet zo uit, dan gaat het niet per se om het doel maar juist om het experiment.”

Tiny House Roggebosstaete _MG_1335 - Fotografie Roza Schous.jpg

Veel tiny houses staan op tijdelijke plekken, hoe ervaren jullie dat?
Jan-Willem:
Het tijdelijke van dit soort plekken maakt het bewonen van een Tiny house mogelijk. Anders zou je te maken krijgen met andere wet- en regelgeving. Dan kom je echt in de knel met tiny houses. Bij tijdelijke bewoning zijn de eisen veel lager en heb je veel meer de mogelijkheid om te experimenteren.

Noortje: Het is net als hier op de Keilewerf, waar onze Academy is. Iedereen heeft een houding van dit is tijdelijk dus nu moeten we het doen. Als een iets niet permanent is, kun je ook fouten maken. Dan maakt een foutje niet zo uit, dan gaat het niet per se om het doel maar juist om het experiment. In vijf tot tien jaar kun je heel veel doen. Dat zijn periodes die in Nederland als tijdelijk worden gezien. Het tijdelijke van de woonplekken zijn juist ook wel de charme ervan.

Zien jullie jezelf als voorlopers?
Jan-Willem: Soms voelt het bijna als zendingswerk als we klein wonen promoten. De mensen die bij voorlichtingen komen willen er ook alles van weten. Dan staan wij daar te ‘preachen’ Dat vinden we ook allebei heel leuk. We geloven er erg in dat het anders moet en dat dat kan. Als je dat als noodzaak ziet, maakt het ook makkelijk. Maar soms zeggen we dus tegen elkaar dat we net Jehova’s zijn die de waarheid verkondigen.

Bedankt Jan-Willem en Noortje, voor het delen van jullie verhaal. Dit interview vond een tijd geleden plaats. Inmiddels staat hun tiny house op landgoed Roggebotstaete in Flevolandse polder. Tiny House Academy runnen ze nog steeds in Rotterdam, maar nu vanuit bedrijfsverzamelgebouw de Kroon (een project van dezelfde eigenaren als Keilewerf) Onlangs gaven ze ook het boek:‘Bouw je eigen Tiny House’ uit.

Roza, dankjewel voor het schieten van de prachtige plaatjes bij dit verhaal! Bekijk het portfolio van Roza Schous op haar website en volg haar op Instagram.

 
Esther van Bezooijen